Stora volymer blir större

PUBLICERAD: 14 december 2015
UPPDATERAD: 14 december

Canon_ImageStream_IS3500

Inkjettekniken är oslagbar för de riktigt stora volymerna. Med den senaste utvecklingen har många barnsjukdomar också försvunnit. Hastigheten har ökat och bläcket har blivit bättre, vilket öppnar för användning av fler papper.

Högvolymsprintrar med inkjetteknik äntrade marknaden på allvar först 2008. Sedan dess har det bara gått framåt i rask takt. Redan för två år sedan stod inkjetmaskinerna för runt en tredjedel av de totala printvolymerna producerade med digitaltryck. Nu säger prognoserna att inkjet kommer att stå för två tredjedelar år 2018. Samtidigt växer även tonertekniken. Det visar bland annat analysföretaget Infotrends printrapport för 2013-2018.

Det finns flera anledningar till varför inkjet har vind i seglen. Tidigare framgångar kom främst från transaktionsprint, DR, samt manualer och böcker. Den stora fördelen med att inkjetprinta transaktionsdata och direktreklam är att du inte behöver förprintra det som ska vara i färg. Detta produceras istället parallellt med den variabeldata som ska med på trycksaken. Därmed sparar du in en körning. För böcker och manualer handlar fördelarna istället om att du kan producera dessa ondemand. Därmed behöver du inte trycka för mycket eller för lite. Skulle till exempel en bok få dåliga recensioner och sälja dåligt så sitter du inte fast med ett stort lager.

Upplösning begränsar
I de första inkjetmaskinerna för högvolymsprint som släpptes var upplösningen en begränsande faktor. Papperet skulle också vara obestruket för att bläcket skulle vidhäfta. Det var två stora flaskhalsar för marknadsutvecklingen. Men potentialen är enorm och konkurrensen bara ökar. Därför har det också skett en anmärkningsvärd teknisk utveckling hos de olika leverantörerna av skrivhuvuden, papper, bläck och skrivare. Det har lett till högre printkvalitet, större valfrihet och fallande priser.

– Vi ser nu den tredje generationens inkjetmaskiner för högvolymsprint och de har kommit långt, säger analytikern Cary Sherburne på whattheythink.com.

Pappersutbudet växer också kontinuerligt. Vi ser nu hur flera traditionella papperskvaliteter har kunnat börja användas i inkjet, även om lejonparten av bestrukna kvaliteter kräver någon form för primerbehandling. Det råder dock inga tvivel om att både papperstillverkarna och färgleverantörerna arbetar på att hitta lösningar på utmaningarna inom inkjet. Tillväxtmöjligheterna är stora och det finns stora vinster för de som kan knäcka dessa nötter.

Variabla droppar
En teknisk utveckling som påverkar kvaliteten inom inkjet är användningen av variabel droppstorlek. Jämfört med andra tekniker har upplösningen inom inkjet inte så mycket att komma med. Men genom att använda variabla färglager har man lyckats åstadkomma något unikt. Med en typisk upplösning på 600 dpi går det att skapa dynamik i det som ska printas genom att använda variabla färglager. På så sätt upplevs inkjetprintade bilder som likvärdiga eller bättre än andra trycktekniker.

En annan metod för att nå högre upplösning är att placera flera skrivhuvuden efter varandra, men något förskjutna, så att det efterföljande skrivhuvudet fyller i mellanrummet mellan skrivhuvudet framför. Genom denna teknik kan till exempel Ricoh fördubbla upplösningen på sin modell VC 60000.

Enligt Eric Wiesner, chef för HPs Page Wide Web Press är högvolymsprint en teknik som kommer att påverka det grafisk området kraftigt. Den kommer att förändra den gängse uppfattningen att digitaltryck endast är till för mindre upplagor i någorlunda kvalitet.

– Allt fler tryckerier producerar i allt högre kvalitet i allt högre volymer och de använder inketteknik, säger Eric Wiesner. Dessutom producerar och säljer de datadrivna kampanjer – något som inte var möjligt för fem år sedan. Idag kan du inte producera denna typ av kampanjer effektivt med annan teknik än just inkjet.

Stor investering
Större inkjetlösningar kostar mer i inköp jämfört med tonerteknik. Henning Munch produktchef på Xerox Danmark, menar att en tumregel är att priset är fem gånger så högt för inkjet jämfört med toner. I gengäld ligger produktionskostnaderna på en femtedel av tonermaskiner.

De förhållandevis kostsamma investeringarna kan verka avskräckande, bland annat också eftersom vi är mitt uppe i en utveckling som går snabbt framåt. Så hur försäkrar man sig mot att investera för tidigt? Det är en uppgift för leverantörerna. De måste hjälpa sina kunder med en affärsmodell som verkligen håller. Men de måste också garantera att det finns en förnuftig uppgraderingsplan de kommande åren.

Rullbaserad inkjetteknik har funnits sedan millennieskiftet. De första arkmaskinerna kom några år senare, då vanligtvis i A4-format. Idag är maskinutbudet störst inom rulle, dessa lösningar levereras med både in- och offlineskärning. På arksidan kommer inom en snar framtid både Canon Varioprint i300 och Landas S10, i B3- respektive B1-format. Dessa är klara för lanseringar på nästa års Drupa-mässa.

Läs vidare

Tapet- och rullproduktion: Tätt samarbete intensifieras

Skrivarleverantören Canon och leverantören av efterbehandlingsutrustning, Fotoba, intensifierar samarbetet med gemensamma demonstrationslokaler hos den skandinaviska Fotoba-återförsäljaren PMH Systems i Ringsted.
Fotoba-canon_01

Först med planprinter: ”Tidsvinsten är enorm”

Level 10 i Västra Frölunda är först i Sverige med att installera en ny planprinter som ska få dem att växa på skyltsidan. Arbetstiden för de två skyltmakarna i huset kapas nu rejält.
Niclas

Textilföretaget som breddar sin profil

Helsingborgsbaserade Profilewear firar i år 10-årsjubileum och har under årens lopp hunnit bli varma i kläderna när det gäller textil. Nu vill företaget även satsa på andra profilprodukter.
Epson SC-red kopiera

Tryckeriet som älskar utmaningar

Störst går först i maskinväg hos tremannaföretaget D-Max Print när de investerar i nytt. Snabba tempoväxlingar och att ta fram fiffiga speciallösningar till kunderna utmärker den lilla, men kraftfulla produktionen.
D-Max

Senaste nytt

NI Solutions blir återförsäljare för Flora

NI Solutions och Flora har skakat hand om ett nytt samarbete på den nordiska marknaden.
Floraweb

Västerbottnisk tryckerikoncern går bra i Umeå – tappar i Lycksele

Original tryckeri i Umeå gör ett starkt 2023 men dotterbolaget Original tryckeri i Lycksele har det svårare. Orsaken är minskad annonsförsäljning till bolagets annonsblad.
FotoJet-(50)

Summerar nyttan med automation

Summa demonstrerar inte bara en utan två arbetsflödeslösningar under Fespa. Detta för att visa kunderna hur de kan effektivisera sina processer.
Summa

Storformatstryckeri gör rekordresultat

Oron för minskande volymer visade sig var obefogad. Storformatsspecialisterna Ackert Reklam gör sin högsta vinst på tio år. 
DSC_6055-2