Sun Chemical kastar ut Pantonekatalogerna

PUBLICERAD: 29 september 2016
UPPDATERAD: 29 september

Vid framtagning av recept och färgblandningar baserade på Pantone utgår Sun Chemical i Landskrona från Pantoneskalans digitala värden i stället för tryckta Pantoneskalor. Främsta orsaken är att de tryckta färgerna varierar från katalog till katalog, även inom samma batch.

I stället för att använda Pantoneskalor eller tryckta färgprover som referens får tryckeriet ett digital uppmätt värde i CxF-format som kan laddas in i mätinstrumenten för kontroll vid tryckning av Pantone- eller dekorfärger. Fördelen med digitala värden är att de inte varierar i färg, åldras eller slits.

Samma digitala värde kan också delas mellan flera tryckpressar och tryckerier för tryckning av samma färg. Tryckerierna kan också skicka en CxF-uppmätning från ett färgprov till Sun Chemical. Det digitala mätvärdet används sedan i programmet Inkformulation för att ta fram en färgblandning på samma substrat som tryckeriet ska trycka på.

CxF, colour data exchange format, är idag en ISO-standard, 17972-1 med version tre på CxF-dokumenten. Formatet gör det möjligt att utbyta mätvärden mellan olika spektrofotometrar och programvaror. En CxF-fil innehåller information om vem som mätt, när det är skapat och mätvärdena. Den kan också innehålla mer information som exempelvis fabrikat på instrument, mätgeometri, ljuskälla, belysning och betraktare. Ett dokument kan också innehålla många olika färger.

Det blir vanligare att kunder levererar CxF-dokument på sina grafiska färgprofiler istället för färgprover och Pantonekoder. Samtidigt kan kunderna också ställa krav på att tryckerierna ska använda en spektrofotometer och trycka upplagan inom en viss delta E-tolerans.

ryobima%cc%88tning

Läs vidare

HP lovar nyheter inom storformat till hösten

I HP:s monter under Drupa var det nyheter inom Indigo- och PageWide-serierna som fick stå mest i rampljuset. Men inom kort utlovas nyheter även inom storformatssegmentet.
HP Paula

Storaffär för företaget som förlänger livet på tidningspressar

Företaget från Västsverige som tillverkar styrsystem för tidningspressar gjorde en affär på plus 1 miljon euro på Drupa. De sålde också flera kamerasystem under mässan.
FotoJet-(86)

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Åtta45 ver 2

Kongsberg Ultimate: "Det snabbaste skärbordet på marknaden"

Skärbordstillverkaren Kongsberg Precision Cutting Systems var stolta över att deras Kongsberg Ultimate hade utsetts till ”Best Wide Format Cutting Solution” i EDP Awards i samband med en ceremoni på Drupa.
PXL_20240530_121951472.MP

Senaste nytt

”Det känns verkligen som vi växlar upp”

Efter en förrädisk vattenläcka har materialåterförsäljaren KA Olsson & Gems i Mölndal fått en nystart. Lokalerna har renoverats, flera nyrekryteringar har gjorts och man tror starkt på den prisvärda inredningsfolien CoverStyl som är ny i sortimentet.
DSC_6159

Parajett byter offset mot rullmatad inkjet

Nyligen stängde tryckerikoncernen Parajett ner sina offsetpressar för gott. Nu investerar företaget istället i en rullmatad press med kontinuerlig inkjet. Detta för att kunna öka såväl effektiviteten som printkvaliteten. 
Parajett

HP lovar nyheter inom storformat till hösten

I HP:s monter under Drupa var det nyheter inom Indigo- och PageWide-serierna som fick stå mest i rampljuset. Men inom kort utlovas nyheter även inom storformatssegmentet.
HP Paula

Storaffär för företaget som förlänger livet på tidningspressar

Företaget från Västsverige som tillverkar styrsystem för tidningspressar gjorde en affär på plus 1 miljon euro på Drupa. De sålde också flera kamerasystem under mässan.
FotoJet-(86)