Stibo storsatsar i Sverige

PUBLICERAD: 20 mars 2019
UPPDATERAD: 20 mars
Katrineholmstryckeriet Sörmland printing solutions satsar på ökad heatset-produktion för att trycka magasin och tidskrifter. Foto: Stibo Complete

Sörmland printing solutions i Katrineholm installerar en 48-sidors tryckpress för att möta efterfrågan på den svenska och norska marknaden.
– Den är fantastisk för att trycka magasin och tidskrifter, säger vd:n Palle Jacobsen.

Den danska tryckerikoncernen Stibo Complete har under de senaste åren haft strategin att utvecklas i Sverige. Det har de visat dels genom förvärvet 2016 av det då konkursdrabbade Sörmlands Grafiska i Katrineholm ( numera Sörmland printing solutions), dels uppköpet av storformatstryckaren Gigantprint året därpå. Stibo ser en fortsatt ökad tillväxt på den svenska marknaden och för att möta detta flyttar de över en 48-sidors tryckpress av märket Manroland, Lithomann III, till produktionen i Katrineholm för ökad kapacitet och flexibilitet.

Palle Jacobsen, vd på Sörmlands printing solutions, ser tillväxtpotential i Sverige och Norge.

– Den är fantastisk för att trycka magasin och tidskrifter, säger Palle Jacobsen, vd på Sörmlands printing solutions, och berättar att maskinen ska producera magasin och tidskrifter för såväl den svenska som norska marknaden.

Kortare leveranstider

Han säger att de upplever en växande efterfrågan, och samtidigt förväntar sig kunderna kortare leveranstider.

– Marknaden går ned mer i Danmark och därför väljer vi att trycka i Sverige för att serva den svenska och norska marknaden.

Vad beror detta på?

– I Danmark går det fortare ned i upplagor och sidantal, och vi ser att det saknas kapacitet för att producera magasin och tidskrifter i i ett större land som Sverige med sina många fler människor.

Kompletterar andra maskiner

Sörmland printing solutions har en årlig pappersförbrukning på 32 000 ton. Man använder huvudsakligen miljömärkt papper från Sverige i produktionen av de olika typerna av trycksaker. Den 48-sidiga heatset-maskinen kommer att komplettera de befintliga 16- och 32-sidors maskinerna på tryckeriet i Katrineholm.  Heatset-pressen med 32 sidor fick de in i produktionen under 2017.

– Den är också perfekt för den svenska marknaden. Målet är att vi ska ha ett fullservicetryckeri i Katrineholm, säger han och tillägger att Stibo investerar kontinuerligt med utrustning i sina bolag i den grafiska branschen.

– Stibo är och ska vara ett supermärke. Allt från idé till layout, tryck och distribution.

Ökad försäljning

Palle Jacobsson säger att omsättningen har ökat med runt 35 procent, sedan Sörmland printing solutions hamnade i Stibos ägo 2016. När räkenskapsåret stänger i slutet av april väntas omsättningen uppgå till omkring 250 miljoner kronor.

Maskintillskottet beräknas stå klar för produktion 1 oktober 2019.

 

 

Läs vidare

Tapet- och rullproduktion: Tätt samarbete intensifieras

Skrivarleverantören Canon och leverantören av efterbehandlingsutrustning, Fotoba, intensifierar samarbetet med gemensamma demonstrationslokaler hos den skandinaviska Fotoba-återförsäljaren PMH Systems i Ringsted.
Fotoba-canon_01

Först med planprinter: ”Tidsvinsten är enorm”

Level 10 i Västra Frölunda är först i Sverige med att installera en ny planprinter som ska få dem att växa på skyltsidan. Arbetstiden för de två skyltmakarna i huset kapas nu rejält.
Niclas

Textilföretaget som breddar sin profil

Helsingborgsbaserade Profilewear firar i år 10-årsjubileum och har under årens lopp hunnit bli varma i kläderna när det gäller textil. Nu vill företaget även satsa på andra profilprodukter.
Epson SC-red kopiera

Tryckeriet som älskar utmaningar

Störst går först i maskinväg hos tremannaföretaget D-Max Print när de investerar i nytt. Snabba tempoväxlingar och att ta fram fiffiga speciallösningar till kunderna utmärker den lilla, men kraftfulla produktionen.
D-Max

Senaste nytt

De närmar sig 50 miljoner i omsättning – Inleder utbyggnad

Nilssons Tryckeri närmar sig drömgränsen 50 miljoner kronor i omsättning. Företaget har flyttat sitt nya varumärke Jako till Skåne och håller nu på att bygga ut lokalerna.
nilssons-1

Marabu stöttade sina leverantörer under Fespa

Marabu hade ingen egen monter på årets Fespa-mässa men fanns på plats för att bistå sina leverantörer. Sign&Print följde med Victor Bildsten, digital säljchef på Marabu Scandinavia, på en rundtur i montrarna.
Vanguard 1

Epson lanserar storformatsskrivare för fotoutskrifter

Epson lanserar en ny storformatskrivare för de professionella fotografi-, konst- och affischmarknaderna.
Epson_P20500Series

Fujifilm visar sin förstärkta B2-uppsättning på Drupa

Tillsammans med en stor del av Fujifilms omfattande sortiment kommer ett par nya B2-skrivare att visas upp i Fujifilms monter på Drupa, som inte är mindre än 2 420 m2 stor, vilket motsvarar ungefär tre handbollsplaner.
drupa24_fujifilm