Spill blir helt nya produkter med Hexis nya satsning

Foto: Felix Alnemark
PUBLICERAD: 22 mars 2024
UPPDATERAD: 22 mars
”Vi har återvunnit en förskräcklig massa ton papper och plast” säger Joachim Wallgren, försäljningschef på Hexis Sverige, om återvinninsgprogrammet i Frankrike som nu ska användas av alla företagets dotterbolag.

Spill från material blir husisolering och pvc-rör när Hexis nya återvinningsprogram rullas ut i Europa. Under Fespa visar det franska företaget också en ny ultrastransparant folie och nya färger i serierna Bodyfence och Skintac.

Pvc-materialets levnadscykel från folie till granulat till plaströr.

Återvinningsprogrammet lanserades i Frankrike förra året och ska nu användas av alla Hexis dotterbolag. Det innebär att man kan återvinna både PVC-material och bakpapper som folierna sitter på.

– Bakpapper gör man till slut isolering av och pvc gör man pvc-rör av. Vi säljer inte bara självhäftande folie utan tar ansvar för miljön hela vägen. Vi tar tillbaka restprodukterna från våra kunder och ser till att det hamnar på en fabrik som kan återvinna det, förklarar Joachim Wallgren, försäljningschef på Hexis i Sverige.

Pappret som återbrukas blir granulat som säljs vidare och till slut kan man göra isolering till hus. Pvc-folien blir också granulat som det går att skapa pvc-rör av.

Även plastbitarna som sitter på sidorna av rullen när den levereras, tas tillbaka och återbrukas.

– När kunden använder materialet skär de och rensar. Då får det ett bakpapper över som de kan lägga i en bytta som vi tar hand om. Sedan har du massa spillmaterial som är både pvc och bakpapper. Då är det kundens ansvar att separera de sakerna för att de ska gå att återvinna. Sedan tar vi hand om det och ser till att det kommer till rätt fabrik som kan återvinna det.

Det är inte alla som kan återvinna bakpappret eftersom det har silicon på en sidan som är en typ av plast men Hexis har hittat en samarbetspartner som klarar det.

Återvinningen börjar i år

Programmet ska implementeras i Sverige under året. Joachim Wallgren berättar att det finns ett utarbetat system som de ska presentera för kunderna.

– Det är en rätt rejäl process. Vi har haft det i Frankrike hela förra året och har 300 kunder som är anslutna till det. Vi har återvunnit en förskräcklig massa ton papper och plast.

Bakpappret till folierna blir isolering med Hexis nya återvinningsprogram.

Finns det intresse för det här bland kunderna?

– O, ja! Det finns ett jätteintresse. Alla är ute efter PVC-fria material för att det ska vara så miljövänligt men det här är ännu bättre. Här kan man använda sina pvc-material och fortfarande göra nytta för miljön. När vi tillverkar pvc-folie så är det 100 procent miljövänligt. Vi släpper inte ut någonting. Det är spillet som inte är miljövänligt. Kan vi ta hand om spillet och återanvända det på en miljövänligt vis så är det bra.

Andra produktnyheter

Men allt handlade inte om återvinning på Hexis Fespamonter. De demonstrerade också sitt skärprogram Matmak för Bodyfence-serien. Det fanns också produktnyheter att ta del av.

De senaste färgerna i Skintac-serien.

– Det stora som vi visar är att vi kommer lansera en pvc-fri printfolie och en ultratransparant folie för fönsterapplikation. Den är helt transparent. Sätter du den på en ruta så ser du inte att den finns, säger Joachim Wallgren.

Fler Skintac färger som går att foliera sin bil med.

Andra saker som visades var Hexperience-serien inom laminat och en ny produktlinje för solfilm till både bilar och byggnader.

Nya färger fanns också att beskåda för wrapfolieserierna Bodyfence och Skintac vilket synliggjordes med bilwrapping i montern.

Bilen i Hexis monter folierades om och om igen. Här har bara huven fått ett nytt utseende.

Läs vidare

Fujifilm visar sin förstärkta B2-uppsättning på Drupa

Tillsammans med en stor del av Fujifilms omfattande sortiment kommer ett par nya B2-skrivare att visas upp i Fujifilms monter på Drupa, som inte är mindre än 2 420 m2 stor, vilket motsvarar ungefär tre handbollsplaner.
drupa24_fujifilm

HP lanserar fyra nya digitalpressar

HP meddelade nyligen lanseringen av fyra nya digitalpressar, HP Indigo 120K, Indigo 18K, Indigo 7K Secure och Indigo V2 för den kommersiella marknaden.
FotoJet-(65)

Mässpremiär på Drupa för Zünds Q-Line

Den schweiziska skärbordstillverkaren Zünd ställer ut under mottot ”Performance across the board” och tar med sig Q-Line som lanserades förra våren och nu visas på en mässa för första gången.
Zund 2

Konica Minolta lanserar ny B2 bläckstråleskrivare på Drupa

Med sina 2 400 m2 har Konica Minolta den sjunde största montern på Drupa. 150 personer kommer att ta emot besökarna. En ny B2 bläckstråleskrivare kommer att finnas i montern.
drupa24_konica

Senaste nytt

De närmar sig 50 miljoner i omsättning – Inleder utbyggnad

Nilssons Tryckeri närmar sig drömgränsen 50 miljoner kronor i omsättning. Företaget har flyttat sitt nya varumärke Jako till Skåne och håller nu på att bygga ut lokalerna.
nilssons-1

Marabu stöttade sina leverantörer under Fespa

Marabu hade ingen egen monter på årets Fespa-mässa men fanns på plats för att bistå sina leverantörer. Sign&Print följde med Victor Bildsten, digital säljchef på Marabu Scandinavia, på en rundtur i montrarna.
Vanguard 1

Epson lanserar storformatsskrivare för fotoutskrifter

Epson lanserar en ny storformatskrivare för de professionella fotografi-, konst- och affischmarknaderna.
Epson_P20500Series

Fujifilm visar sin förstärkta B2-uppsättning på Drupa

Tillsammans med en stor del av Fujifilms omfattande sortiment kommer ett par nya B2-skrivare att visas upp i Fujifilms monter på Drupa, som inte är mindre än 2 420 m2 stor, vilket motsvarar ungefär tre handbollsplaner.
drupa24_fujifilm