Globaliseringen tar jobb från brokern

PUBLICERAD: 26 april 2011
UPPDATERAD: 14 november

Har du försökt trycka något i ett annat land någon gång? Kanske i Mellan- eller Sydeuropa, Asien eller i värsta fall Sydamerika? Då vet du hur svårt det är.

Ska du själv sköta kontakten med tryckeriet i ett sådant projekt krävs det stor kunskap om det lokala affärsmannaskapet men också massor av tid för att hitta en leverantör som du känner att du kan lita på.

Den som försöker göra detta själv avbryter projektet ungefär när de första offerterna börjar komma in (om man kommer så långt). I det läget förstår man att projektet inte är realistiskt om man inte själv är på plats och dessutom kan det lokala språket.

För några år sedan försökte jag köpa tryck av en katalog i Peru och Chile. Jag tänkte att om jag hittar något av de största tryckerierna borde det fungera. Inte hos någon av de jag fick tag på kunde den som svarade i telefon prata engelska med mig – och min spanska är väldigt begränsad. Den gången slutade det med tryck i Sverige och båtfrakt.

Förutom att anlita en trycksaksbroker (som lever på att dessa hinder finns) så finns det två alternativ:

1. Anlita ett globalt företag som har produktion i eller nära det land du vill trycka. (Exempelvis svenska Elanders eller amerikanska RR Donnelley)

2. Anlita en lokal leverantör som ingår i något av de globala nätverken för tryckerier.

I en allt mer global och öppen värld så är det brokern som får störst problem eftersom man tjänar på att kunden vet så lite som möjligt av vad som händer med jobbet – bara det levereras så ska kunden vara nöjd. Brokerns betydelse är på nedgång till förmån för öppna – transparenta – företagsnätverk utan mellanhänder, utan påslag och utan så kallade kick-backs.

Är du svensk tryckeriägare? Tänk då att det finns en växande skara utländska kunder som vill trycka i Sverige. Tänk på hur jobbigt det är för dem att hitta ett tryckeri som kan hjälpa dem med sitt projekt.

Vill du ha en del av den växande kakan med jobb som trycks i Sverige? Se till att du är en del av ett globalt nätverk för då kan kunder på andra sidan klotet hitta dig och känna att du är en leverantör att lita på. Med IT-systemen som nätverken bygger upp kan en peruan eller en japan snart köpa tryck i Sverige och betala med Soles eller Yen.

Språkbarriären minskar också i takt med att beställningssystem och översättningsverktyg blir bättre.

Nätverken kan genom att tydligt visa vem som producerar vad och var, skapa förtroende direkt på en webbplats. Med lokal webbsidor känner kunden att det är på riktigt – om den lokala sidan är aktiv och dessutom finns i en engelsk version skapar det förtroende som kan leda till order. Detta utan att man känner till bolaget sedan tidigare.

Öppenheten bygger förtroende i dagens allt mer globala värld. Och trenden med allt färre mellanhänder och viljan att producera lokalt gynnar de öppna nätverken som växer fram.

International Printers Network, GlobalgrafixNet, AsiaPacificNet, Giga, Xerox Premier Partners och HubCast är några av de som finns att välja på.

Vill du ha hjälp att hitta till dem så har jag samlat beskrivningar och länkar till många av dem på den här webbsidan.

PS. Samma logik gäller på den lokala, svenska marknaden. Man är alltid starkare tillsammans än vad man är ensam.

Läs vidare

Backa – och fortsätt sedan framåt

30 procent ner på den grafiska produktionen. 20 procent upp på produktionen av etiketter och skyltar. Hur ska jag tänka som företagare när allt kastas om på ett så snabbt och brutalt sätt?

peter-ollen-

Att driva tryckeri i coronatid

Alla människor ska dö. Låt oss börja med att slå fast det. Några får förmånen att leva ett långt liv medan andra dör tidigare. Men alla ska dö.

Peter Ollén 190626

Att känna hopp är viktigt

Många gånger är det hoppet som hjälper oss genom svåra tider. Kombinerat med passion för jobbet, så blir det en svårslagen kombination när nya grepp...

peter-ollen-

Branschläget inför sommaren

Börskurserna är ständigt stigande, samtidigt säger 40 procent av tjänsteföretagen, dit många tryckerier och skyltföretag tillhör, att de ska säga upp personal nu i sommar. Sign&Print:s chefredaktör Peter Ollén tar ett grepp om branschläget.

peter_ollen_

Senaste nytt

Signcore bjuder in till öppet hus

Maskinåterförsäljaren Signcore fyller ett år. Det firas med Öppet hus i Borås. Det ska bli en inspirerande heldag där teknik, kunskap och nätverk möts.

IMG_6172wb

Mystery wrap-tävling orsakade nervösa skratt

Under onsdagen hölls Spandex tävling ”The Spandex Mystery Wrap Competition” på Sign Print & Promotion i Oslo. När det mystiska objektet som skulle folieras blev avslöjat så var det många som drog på smilbanden.

Wrap-4

Mimaki lanserar två eco-solventskrivare

Mimaki lanserar två nya skrivare i eco-solventserien CJV-200 för skyltmakare.

Skärmavbild-2025-03-10-kl.-15.54.29

Canon-chefen: ”Inkjet rätt väg att gå”

Canon har under flera mässor ställt ut under mottot ”The power to move”. För Canons Jennifer Kolloczek handlar den rörelsen om ett ökat fokus på arkbaserad inkjet i höga hastigheter.

Canon Jennifer Matteus