Modern plåt snällare mot miljön

Agfa Graphics har i ett samarbete med ett oberoende flamländskt institut forskat om trycksaksproduktionens miljöeffekter. VITO är specialiserade på forskning inom energi, miljö och material och har varit verksamt i runt trettio år. Institutet har gjort en koldioxidanalys på flera av Agfas plåttekniker och resultaten man fått fram är relevanta för all plåtteknik.

Enligt VITOs forskning står plåtframställning och andra prepressaktiviteter för runt 20 procent av de totala koldioxidutsläppen i samband med användningen av en tryckplåt. Självklart har de senaste plåtteknikerna en avsevärt mindre miljöpåverkan eftersom dessa framtagits effektivt och med miljön i fokus. VITOs rapport visar att det finns en tydlig konvergens i branschen mellan ekonomiska och miljömässiga fördelar i den teknik som används för trycksaksproduktion.

Rapporten tar även upp hur återvinning påverkar miljön, eftersom många tryckerier säljer begagnad plåt för återvinning. Det kan i många fall vara en lukrativ verksamhet med tanke på att aluminium är enkel att återvinna och degraderar mycket lite under användning. Vid tryckplåtsproduktion används bara den bästa aluminiumen. Det gör att begagnad plåt är en ypperlig råvara för andra applikationer. Återvinning av aluminium reducerar mängden bauxit som måste brytas.

VITO-rapporten tar bara upp plåtproduktion och -användning, viket bara är en del av kedjan i den grafiska branschen. Men det är en mycket viktig del av processen, inte minst eftersom en stor del av använt förbrukningsmaterial kan återvinnas och användas som råmaterial i andra industrier. Dessutom fokuserar forskningen endast på plåtproduktion och användning och inte på miljöpåverkan i hela branschen, vilket kräver ett bredare och mer utförligt arbete. Agfa Graphics bjuder in andra aktörer för att fortsätta att utforska viktiga frågor och utforska nya sätt att göra den grafiska branschen mer miljömässigt hållbar. Det är ett lovvärt mål och vi ser fram emot att få följa processen under de kommande månaderna.

Ladda ner VITO-rapporten här

 

_________________________________________________________________
LAUREL BRUNNER
Skribent och initiativtagare till Verdigris, ett miljöprojekt vars mål är att förstå hur trycksaksproduktion påverkar miljön. Projektet stöds av medlemsföretagen Agfa Graphicsm Canon Europe, Digital Dots, Drupa, HP, Ricoh och Unity Publishing samt associerade medlemmarna EFI, Pragati Offset och Xeikon.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Lackat och klart för arkmatad inkjet

Canon har i samarbete med Plockmatic tagit fram en sömlös integration mellan Canons arkmatade digitala tryckpressar i varioPRINT iX-serien och Plockmatics DigiCoater Pro 400 HD LED efterbehandlingsmaskin. Kombinationen ska göra att kunderna kan producera högkvalitativa uv-lackade produkter i hög hastighet i ett automatiserat flöde.

Publicerat av: